Skutečný příběh předválečného tankisty

Do World of Tanks se blíží československé tanky a my již za pár dní budeme mít možnost naverbovat si do prvního z nich první virtuální československé tankisty. Ale co skuteční tankisté? Pro ty válečné jsme před dvěma lety uspořádali sbírku, teď se spolu s námi pojďte obrazem podívat na příběh tankisty předválečného, který nám odvyprávěl jeho vnuk.

Hlavním hrdinou příběhu, který si dnes v krátkosti odvyprávíme, je příslušník 3. roty 1. pluku útočné vozby v Milovicích mezi lety 1935 a 1937 Ladislav Horák.

Možná nevíte, že šipka v kruhu, která se objevila mezi symboly ve World of Tanks patří právě k tzv. „útočné vozbě“, tehdejšímu pojmenování obrněných jednotek. Seznamte se s Fešáky od 3. roty.

Jak vidno, předváleční tankisté uměli i slavit, zde spolu slavili vánoce. Všimněte si výzdoby včetně vyobrazených tanků, nahoře obrázek prezidenta Masaryka, který několik dní před tím odešel z úřadu pro vysoký věk a na jeho místo nastoupil Edvard Beneš.

Po vzniku protektorátu zůstal Ladislav Horák vojákem z povolání jako příslušník Vládního vojska; ke konci války byl se svou jednotkou převelen ke strážní službě do Itálie, kde zběhl a pokračoval ve službě u spojeneckých sil. Po válce dále sloužil v obnovené československé armádě, samozřejmě jako tankista.

K původnímu poválečnému oprávnění řídit britský střední tank Cromwell, kterých měla armáda poměrně velký počet, si dodělal řidičský kurz i na sovětský T-34/85 a v roce 1958 i na moderní typ T-54. Mezitím získal řidičský odznak 3. třídy a stal se zástupcem velitele pro techniku.

Za svou službu v armádě byl v roce 1955 oceněn.

Později však byl propuštěn, stejně jako postupně prakticky všichni, kdo za války sloužili u Vládního vojska.